Sétáltam az egyik hipermarket feldolgozott húsáru pultjánál. Sorra olvasgattam az egyes kolbászok összetevőit tartalmazó címkéket és mint egy durcás kislány pakolgattam vissza szépen a helyükre, miután felfedeztem a feltüntetett szemeteket. Oldalra néztem, ott meg egy csomó májas kacsintgatott rám, nyilván hasonló ízfokozókkal és E-betűkkel megtűzdelve a felhasznált összetevők sorai. Volt egy majorannás változat, amit különösen szerettem még p.e. (=paleoszámításunk előtt:D), az rákenve egy jó kenyérkére, sajttal, ubival, majonézzel, óóóóóó-Te-jóóóóóó-ég. És akkor jött a fejlövés, hogy van otthon csirkemájam, hát, majd abból lesz májkrém. És lett. :) És isteni volt. :)
Hozzávalók
500 g csirkemáj, 4 tk kacsazsír, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, majoranna, dijoni mustár, só, fekete bors (én tettem bele még a turmixolásnál a medvehagyma pestomból két nagy teáskanálnyit), víz
Hogyan csináljuk?
- A vöröshagymát apróra vágtam, a fokhagymát karikákra. A zsírral feltettem egy serpenyőben. Mikor már kezdett üvegesre pirulni, felöntöttem pici vízzel, alacsony tűzre vettem, és elfőztem a levét szaftosra. Ezt 2x is megtettem.
- Ráöntöttem a májat, elkevertem kicsit, adtam hozzá még egy pici vizet, lefedtem fedővel. Figyeltem, néha belekevertem.
- Majd sóztam, borsoztam, fűszereztem.
- Kivettem a májdarabokat és aprítóba összedaráltam. Beleborítottam egy magas falú tálkába, ráöntöttem a serpenyőben maradt hagymás szaftot. Adtam hozzá mustárt, meg a medvehagymás pestot, sőt, talán még egy kanál kacsazsírral meg is fejeltem.
- Botmixerrel pürésítettem. Ekkor még meleg, krémes volt. Reggelig állt a hűtőben, az ízek tökéletesen összeértek, simán kenhető az állaga.
Én a bucikra kenve ettem. Tökéletes reggeli volt. És nézzétek milyen gyönyörű, hát, mindjárt elsírom magam tőle. :D