HTML

PaleoLitánia

Friss topikok

  • Poroszkai Éva: :) ird meg majd, h sikerult... gondolom, nem fogod kibirni a felvagassal, h kihuljon :) (2013.10.25. 09:05) Mákos pite
  • Mézigörl: Nem kell lemondanod a majonézről. Én mindig teszek a tojáskrémbe. Nézd csak:http://mezesfinomsagok... (2013.09.15. 13:47) Tojáskrém
  • Poroszkai Éva: Szia Bogyóka! Akkor nem fogod tudni formázni valószínűleg... hacsak nem több zsírt teszel bele, és... (2013.08.31. 15:24) A tökéletes buci!!!
  • Poroszkai Éva: Kedves Andi!Örülök, hogy a gyerkőcöket sikerült "bekebekeznie" a paleo bucivilágnak :) -... (2013.08.30. 07:29) VIGYÁZZ! Buciláz!
  • Poroszkai Éva: Azzal is finom lehetett! :) Kreatívoskodás kell, bizony! ;) (2013.08.25. 21:12) Kókuszkenyér

Címkék

alma (2) banán (2) biobolt (1) blog (1) boldogság (1) bonbon (1) brokkoli (3) buci (2) bundás (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csoki (2) csoport (1) cukkini (1) curry (1) darált hús (4) desszert (1) ebéd (13) édes krém (4) édes süti (12) élménynap (1) fagyi (1) fagyizó (1) fehérrépa (1) főzelék (1) gesztenye (1) gomba (1) gyümölcs (1) húspogácsa (2) kacsamáj (1) kakaó (1) kalács (2) karácsony (1) karaj (2) kenyér (12) kesu (1) ketchup (1) ketogén (1) kókusz (10) kókusztej (1) kompromisszum (2) köret (3) lasagne (1) lekvár (3) lenmag (2) leves (1) linzer (1) magliszt (1) máj (1) májkrém (1) mákos (3) mártás (2) medvehagyma (1) mozgalom (1) nyers (1) olíva (1) palacsinta (3) paleo (20) pesto (1) pite (3) pogácsa (1) pulyka (1) püré (2) quiche (1) rakott (1) reggeli (13) répatorta (1) saláta (1) sárgarépa (2) sertés (1) sós krém (6) sós sütemény (4) sült (1) sütőtök (2) személyes (1) szendvics (2) szezám (2) szilva (1) szósz (1) tejpótló (1) tepertő (1) tócsni (1) tojás (5) tök (1) tonhal (2) torta (2) ünnep (1) útravaló (1) vacsora (3) zeller (2) Címkefelhő

Egy tojásos S.O.S. kétszersült

2013.06.08. 08:06 PaleoLina

Elég nagy bajban van a paleos, ha kong a hűtője, pláne, ha tojáshiánnyal küzd. Este 9-kor úgy kellett leállítani az agyam a kattogásról, hogy ne induljak el a kék hiperbe tojásbeszerző útra. Minek? Akkor aztán nem kerültem volna időben ágyban, már pedig terveim között szerepelt a nyugis este. A másik meg, hogy ma van piac, ahol már vár rám a házi tojás-tuti-beszállítóm. De csak nem bírtam megmaradni a seggemen. Eleve azzal is bajban voltam, hogy mit fogok másnap reggelizni. Ami a hűtőmben lapult: 1 nyers tojás, az irodából visszakerült, madárlátta 2 db muffinformában sült tojás, amit azért nem szívesen ettem volna már meg újabb hőkezelés nélkül, 1 db egészben főtt tojás, fél kikevert, még a stangli sütésből megmaradt kenőtojás, 1 db sárgarépa, 1 paradicsom, 1 db zeller, kemény sajt. Na, most légy okos Domokos! :) Nincs mit vesztenem, bátor voltam és kihívás-daccal teli szívvel vetettem bele magam a konyhai munkába. Lehet valaki sütés-függő? De tök komolyan kérdezem! Ahogy nekiálltam már is endorfin felhő vett körül és már megint az én kis világomba csöppentem, ahova semmiféle más, zavaró körülmény nem tud beférkőzni. Hadd ne mondjam, ez megint nagyon jól sikerült! :)

Hozzávalók

3 ek kókuszreszelék, 3 ek szezámmag, 3 ek lenmag, 1 ek útifűmaghéj, 2 ek kókuszzsír, 1 db tojás, 2 db főtt tojás, pici reszelt sajt, 1 sárgarépa, só, fokhagyma granulátum, 2 késhegynyi aszkorbinsav,  1 csipet szódabikarbóna, 2 kis maréknyi víz.

Hogyan csináljuk?

  1. A kókuszt és a magvakat külön-külön megőröltem, egy nagy keverőtálba borítottam. Rászórtam a sót, a fűszereket (lestyán, tárkony, oregánó, bazsalikom), fokhagyma granulátumot, sót, aszkorbinsavat, bikarbónát.
  2. Reszeltem a sajtból egy picit, a kislyukú reszelőn lereszeltem a répát, apró kockára vágtam a két főtt/sült tojást, ezt mind ráöntöttem a száraz hozzávalókra.
  3. Hozzáadtam a kókuszzsírt.
  4. A kezemmel elkezdtem markolászni és összedolgozni. Közben megnyitottam a csapot, alá tartottam a tenyerem, és sutty, gyorsan a tál fölé húztam, tovább gyömöszölve a masszát. Még egy kis maréknyi víz, majd gombócot formáltam a tálba, és addig pihentettem, amíg előkészítettem a sütőt és a tepsit. 
  5. Előbbit szokásos 170-180 fokra állítottam, utóbbiból pedig a nagy kategóriába tartozót vettem elő.
  6. Levágtam két nagy sütőpapírt, aközött kinyújtottam viszonylag vékonyra a masszát. Mindenképpen akkorára, hogy a nagy tepsit azért nagyjából kitöltse. Összefogtam a papírt, és átemeltem a tepsibe. Lehúztam a felső papírréteget, kenőtojással (tojás kikeverve ecsettel) megkentem.
  7. Betoltam a sütőbe, kb. 10-15 perc múlva kivettem, és felszeleteltem óvatosan, mert még szakadós volt. A maradék tojással megkentem, és a szeleteket széthúzogattam a tepsibe, hogy ne tapadjanak össze. Megszórtam szezámmaggal, majd visszatoltam a sütőbe, amit ekkor alul-felül sütésre kapcsoltam, hogy jól megpiruljon nemcsak a teteje, hanem a mag is.
  8. Sült vagy 15 percet, majd kivettem és megfordítgattam egyenként a szeletkéket. Visszatettem, még sütöttem - vagy inkább már csak pirítottam.
  9. Ekkor már figyelni kell. Addig tartsd bent, amíg Neked csinosak lesznek: eldöntheted, hogy a szőkéket vagy a barnákat szereted-e jobban. :)
  10. Fél óránál semmiképp sem sütöttem tovább. Kivettem és hagytam kihűlni a tepsiben. Egész éjszaka kint állt, fedetlenül. 
Szerintem marha jó lett! Érezhetően zsíros, a tárkonytól kissé savanykás ugyan, de nekem ezzel sose volt bajom. Te pedig télleg úgy fűszerezed, ahogy szemednek-szájadnak ingere! ;) Nem száraz, kiváló szendvicsalap. Megkentem töpörtyűkrémmel, arra még kentem a medvehagymás pesto-ból - emlékszel rá? :) Azóta megvolt, most fogyott el! Jól tartósít a zsír, azt kell mondjam! :) Szükségem is van rá mostanság, ahogy közeleg a 3. X. :D
Feltétként azt az egy árva főtt tojást használtam, és sózott paradicsommal ettem. :) Mellé egy bögre Nyári Örömök by Mecsek Tea, és kókusztejeskávé fahéjjal. A rémület végül csak összerántotta ezt a reggelit is! :) Nem panaszkodom.

Még egy szó: a sajt és a paradicsom miatt kompromisszumnak számít. Előbbi elhagyható, utóbbi helyett pedig olyan zöldséget választasz, amilyet csak akarsz! Ebben aztán télleg Neked kell döntened! ;)


Szólj hozzá!

Címkék: reggeli kenyér kompromisszum sós sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://paleolitania.blog.hu/api/trackback/id/tr425782694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása