Hozzávalók
Mákos alj:
4 tojat fehérje, 5 ek darált mák, 2 ek kókuszliszt, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi sóAlmás tető:
4 tojat sárgája, 0,5 dl ghee, 2 kisebb alma, 2 ek Paleogyümölcspor, 2 tk mézeskalács fűszerkeverékHogyan csináljuk?
- Válaszd szét a tojatokat.
- Verd fel a fehérjét, félúton szórd bele a csipet sót, ettől lesz szép kemény. :)
- Reszeld rá a citromhéjat, szórd bele a mákot és a kókuszlisztet. Majd gyorsan, nagy mozdulatokkal forgasd bele a száraz hozzávalókat a habba.
- Fogj egy formát, béleld ki sütőpapírral és egyengesd bele a masszát. Én kenyér formát használtam, de nem töltötte ki az egészet. Kb. 20x8 cm-es lett.
- Indítsd be a sütőt 170 °C-in, hadd melegedjen, míg elkészül a teteje.
- Az almákat pucold meg és kislyukú reszelőn reszeld le.
- A sárgákat keverd habosra az olvasztott ghee-vel.
- Öntsd bele levestül az almát, szórd bele a paleogyümölcsöt, a fűszerkeveréket, keverd össze.
- Ezt a masszát egyengesd el a mákos részen, majd told be a sütőbe és süsd kb. 30 percig. Csinálhatsz tűpróbát, de szinte felesleges, mert a felső réteg nem fog teljesen megszilárdulni.
- Emeld ki a formából a kilógó sütőpapírnál fogva, amit hámozd le róla és tortarácson hagyd kihűlni. Enyhn recés késsel, fűrészelő mozdulatokkal szeleteld (tehát ne nyomd rá a kést, hogy megtartsa a formáját).
Joggal kérdezheted: de, hát, ebben nincs semmiféle édesítő? De nincs ám - pluszban hozzáadva legalább is! Amit kötőanyag és édesítés céljából használtam, az a paleogyümölcs. Nem édességet akartam sütni, hanem hétvégi reggelinek valót, ami kiszakít az amúgy 'imádott-szeretett-de jót ettem már megint' hétköznapi szalonnás-kolbászos-rántotta világából, amihez minden egyes korty kókusztejes kávé szüpörcsülése egy másik dimenzióba repít, miközben ülve a már húsvétváróba öltöztetett étkező asztalnál figyelem a szemközti hegy előterében lassan landolni készülő ejtőernyősök ide-oda andalgását.... :) imádtam ezeket a pillanatokat. :)