Dius barátosnémmal ültünk a metrón és útközben "főztünk". :) Hasonlót szokott készíteni csirkemellből mint kedvenc étele. Nekem csak karaj volt itthon, ezért került az bele, és lehet, hogy a receptre sem emlékszem pontosan, de teljesen jó lett ez így. A sztorihoz hozzátartozik még, hogy nem is olyan régen olvastam egy posztot az édesburgonyáról a paleo csoportban: rajongva beszéltek róla, és mint kincset emlegették. Szupermarketben járva rá is bukkantam az aranyáron mért burgonyafajra, vettem 2 darabot, hiszen nem volt még hozzá szerencsém, ki kellett próbáljam. :) De sajnos, csak miután megvettem néztem utána, hogy az édesburgonyát magas keményítő tartalma miatt (100 grammjában van 20 g szénhidrát) Szendi Gábor nem javasolja, csak kompromisszumként. Ha valaki nagyon vágyódik a burgonya íze után, akkor megengedheti magának. Nos, az én esetemben semmi ilyesmi nem áll fenn, mivel én még paleoszámításom előtt sem fogyasztottam évek óta krumplit... Sokat vívódtam, de megalkudtam ennél az ételnél: egye fene, nem halok bele, ha most kompromisszumot kötök: meg kell kóstoljam ezt a rém-drága szerzetet. Meghámozva csodálkoztam rá: nini, ez sárga belülről, de muris! :) Ételkészítés alatti kóstolgatásommal alá tudom támasztani azt az egyik ugyancsak paleos kommentet, hogy tökéletesen helyettesíthető sütőtökkel. Utóbbi olcsóbb, és némileg kevesebb a szénhidráttartalma is (16,5 g/100 g). Összességében egyébként nagyon frankó kis egytálétel kerekedett belőle, de az én fejemet bizony nem csavarta el Mr. Édesburgonya. Nincs több kompromisszum! :)
Hozzávalók
4 szelet sertéskaraj felcsíkozva, 3 tk libazsír, 3 db sárgarépa, 2 db édesburgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 tk curry, himalaya só, kókuszkrém
Hogyan csináljuk?
- Olvaszd fel a zsírt egy serpenyőben, dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Szakács édesanyámtól tanultam, úgy tud a vöröshagyma jó szaftot adni, ha már üvegesre pirítotva picit lesózod és felöntöd annyi vízzel, h ippeghogy ellepje. Alacsony fokozaton elforralod róla a vizet. Majd megint felöntöd egy picit és ismét elfőzöd róla. Így lesz jól szétfőtt a hagyma, és így lesz jó szaftja az ételednek. :)
- Húzd le a tűzről a serpenyőt, szórd rá a curry-t, keverd el a hagymával, és gyönyörködj abban az érzéki világban, ahogy a zsiradék előcsalogatja a fűszer szín és illatanyagait. :) Dobd rá a felcsíkozott húst, és pirítsd össze. Hmmm... már most isteni az illattja!
- Előzetesen a sárgarépát és az édesburgonyát pucold meg. Majd ugyanúgy a hámozóval forgácsold egy tálba teljes hosszúságában. (Ettől olyan "Diusos" ez, nekem eszembe sem jutott volna így "szeletelni", de mennyire jó ötlet, igaz? :) és felettébb gusztusosan is néz ki!)
- Borítsd rá a husira, forgasd össze, önts alá egy pici vizet, és fedő alatt párold készre. Néha azért nézzél rá, és keverd össze. Kóstolgasd, nem kell-e még bele fűszer, só, megfőtt-e már, stb.
- Végezetül pedig ízlés szerint löttyints rá kókuszkrémet, hagyd, hadd rottyanjon még egyet, és már kész is. :)
Nekem ebből az adagból kétnapi ebédem lett. De, ahogy már fent is ígértem: legközelebb nem lesz kompromisszum. Elkészítem majd csak sárgarépával vagy amire mostanában nagyon rákaptam, második zöldségnek betolom a zellert. Karakteressége biztosan hoz még egy csavart az amúgy sem mindennapi ízvilágba.