.... halkan jegyzem meg: párom eléggé húzta a száját, mikor meghallotta a zöldség-csoki-édesség háziasítását, majd mikor egy szeleten túlvolt, hümmögve nyugtázta, hogy nem is olyan rossz, és már nyúlt is a másodikért. Azóta ezt kell elkészítenem, ha vendégségbe megyünk. :)
Hozzávalók
1 db cukkini (olyan 30 dekás forma), 2 púpozott ek kókuszreszelék, 2 púpozott ek napraforgó, 2 ek lenmag (bármilyen magot használhatsz, csak a mennyiség legyen kb. ennyi), 2 púpos ek kakaópor, 2 tojás, 10 g vaníliás xilit, édesítésnek bármi, amit használsz, és annyi, amilyen édesen szeretnéd (én itt folyékony édesítőt használtam, kábé egy jó nagy nyomásnyit, mert pont kifogytam, sajnos, az eritritből, de kóstold meg nyugodtan a masszát), 1 ek kókuszolaj, 1 kk fahéj, 1 kk mézeskalácsfűszerkeverék, 8 kocka étcsoki apróra darabolva, pici citromlé, csipetnyi szódabikarbóna
Hogyan csináljuk?

- Daráld finomra a kókuszt és a magokat, és borítsd bele egy tálba. Add hozzá a száraz hozzávalókat, mint a kakaót, a fahéjat, a fűszert és a szódabikarbónát. Keverd el a száraz elegyet, majd az apróra vágott csokit is vegyítsd bele.
- A cukkinit mosd meg, és reszeld le héjastul (ha zsenge. Ha nem tetszik, pucold meg.) egy nagy tálba.
- A tojásokat törd egy tálba, és a citromlével, a vaníliás xilittel, a kókuszolajjal és az édesítéssel keverd kézi mixerrel habosra, majd öntsd a cukkinire, és azzal jól keverd össze.
- Ha ez megvan, izzítsd be a sütőt 170-180 fokra, fogj egy kenyérformát, béleld ki szilikonos sütőpapírral. Ez az előkészítés.
- Fogd a száraz hozzávalókat tartalmazó tálat, és borítsd a cukkinira először a harmadát - keverd el, majd a másik harmadát - ezt is keverd el, végül jöhet a maradék. Jól dolgozd össze a masszát. Ha gyors voltál és még nem elég meleg a sütőd, kicsit dobd be a hűtőbe a tésztát pihentetni.
- Ha megvagy, mehet bele a kibélelt formába. Szépen egyengesd el fakanállal vagy habkártyával, és már tolhatod is be a sütőbe.
- Én 1 egész órát sütöttem. Tűpróbát hiába végzel, mindig rá fog ragadni a tészta, ugyanis nem sül meg a közepe teljesen.
- Ha nagyon "pirul" a teteje - amit, persze, nem fogsz látni, mert sötét a kakaótól :), inkább szagra fogsz menni -, akkor tegyél rá félidőnél egy csík sütőpapírt. De nálam nem volt baj.
- Ha készen van, vedd ki, és hagyd kihűlni a formában kissé, majd tedd rácsra, és hagyj neki időt teljesen kihűlni. Konyharuhába bugyolálva tedd a hűtőbe egy éjszakára, és másnap szeleteld hűvösen....
......aztán, kérlek, írd meg az első falat utáni élményed nekem..... ;)