Reggelinek valót kellett összedobnom, de hirtelen. Épp munkába készülődtem, és tudtam, hogy csak másnapra van szükség reggelire, de későn érek haza este, edzés után, félholtan, ezért "most vagy holnap nem eszel"-alapon pattant ki a sütés ötlete a fejemből. Az elmúlt napok reggeli étkezései kapcsán mákos-banános pitén éltem meggylekvárral, ezért most mindenképpen sósra vágytam. A hétvégén még beszereztem egy brokkolit is, így kedd reggel lévén tudtam, azzal kell kezdjek valamit, mielőtt a természetes zöld színéhez egyéb élősködők társulnak hozzá megjelenésükkel. :) Valami jó kis kence-fincét kívánnék még hozzá, de ezt még ki kell találjam... hm... azt mondod, egy jó tonhalkrém? :) ám legyen.
Hozzávalók
5 tojat, 500 g brokkoli, 2 dkg tepertő (kb. nem tudom pontosan. Egy pici tálcán volt. Mondjuk kétmaréknyi.), 2 ek tökmag-lenmagliszt keveréke (pellet), 2 ek kendermagliszt, 1 ek kókuszliszt, érzésnyi só, 1 tk citromlé, 2 kanálnyélvégnyi szódabikarbóna, két kövér, ötujjas csipetnyi petrezselyem belemorzsolva, zacskóból három szórásnyi arab fűszerkeverék, szóráshoz tökmag
Hogyan csináljuk
- A brokkolit mosd meg, szedd rózsáira, majd darabold bele az aprítógépbe. Daráld meg, tedd félre egy tálba.
- Darabold bele a töpörtyűt az aprítógépbe, ugyancsak daráld meg.
- A tojatokat üsd bele egy nagy keverőtálba, és kézi mixerrel a legnagyobb fokozaton kezdd el habosra keverni. Félúton add hozzá a sót (amennyit szeretnél, én nem nagyon sózok alapból), és a citromlét (ez csak segédanyagként funkcionál, a szódabikarbóna munkáját segíti).
- Öntsd bele a brokkolit, és alacsony fokozaton keverd tovább.
- A tepertő következik, keverd azt is el.
- Majd jöhetnek a fűszerek.
- Folyamatos keverés mellett egyenként kanalaztam bele a liszteket: először a lenmag-tökmagliszt, majd a kendermag, a végén a kókuszlisztet. Puha, majdnem folyós masszát kaptam.
- Közben indítsd be a sütőt, állítsd 200 fokra, hadd melegedjen, amíg formálod a halmokat.
- Nagy tepsibe rakj sütőpapírt, és evőkanállal kezd adagolni a halmokat egymás mellé, szépen sorban. Én úgy csináltam, hogy egy fél evőkanálnyi kupacot tettem a tepsibe, azt lelapogattam és a széleit kör alakúra formáztam a kanál segítségével. (Így leírva pepecs feladatnak tűnik, pedig nem az. Pikk-pakk teleraktam vele a tepsit.) Kb. 1 cm magas, 4-5 cm sugarú halmokat kaptam.
- És mivel olyan kis kopasznak tűntek nekem, az amúgy is zöld színe miatt egy kis tökmag-koronáért kiáltottak. Megadtam hát nekik. :)
- Betoltam a meleg sütőbe és cca. 20-30 percig sütöttem. Mikor már megpirult, kivettem. Tojásos mivolta végett hűtőszekrényben tárolom.
Olyan, mintha poginak álcázná magát, pedig azért messze van állagra tőle. Meg lehet spékelni fokhagymával is a tésztát. Lehet még kísérletezni több, vagy épp más lisztekkel is. Légy bátor! Én is mindig abból főzök/sütök, ami éppen otthon van. Persze, ki kell tapasztalni az egyes lisztfajták vízmegkötő tulajdonságait.
A fűszereknél se furcsálld az eddig ismeretlen mértékegységeimet - ezek csak úgy jönnek, érzésre, löttyintésre, szórásra. :) (Dóri barátnőm egyik legnagyobb ellenségei ezek a receptekben szereplő kifejezések. Ennél jobban már csak az "annyit, amennyit felvesz" kifejezést utálja :)) .
Mindenesetre nekem nagyon ízlik és emellett még egészséges is, hiszen igen tiszteletre méltó beltartalommal rendelkezik: alacsony a kalória-, szénhidrát-, ezekkel szemben viszont magas a rosttartalma; a benne található ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium, a kálcium; vitaminok tekintetében pedig az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás a zöldségek között! Egy szó, mint száz: a brokkoli a jóbarátunk. Enni kell! :)