...avagy a zeller, aki krumplinak állt
Jó magyar ember lévén, ki ne szeretné a rakott krumplit? Hányunk asztalára tette édesanyánk még gyermekkorunkban csemi ubi kíséretében? Én paleozásom előtt sem ettem már egy jó ideje burgonyát, és az, hogy a zeller ennyiféle elkészítési módját megismertem a paleo során.... hát, ahogy mondani szoktam volt: "Isten küldte az égből" ezt az áldott jó növényt, na, meg a felismerést, hogy akár méltó helyettesítője legyen a nagy keményítő tartalmú krumplinak, és külön hála a kreativitásért, hogy túlléptünk Zeller úr krémlevesként való fogyasztásán. Először brassói aprópecsenye köreteként teszteltem, ahol büszkén, emelt fővel megállta a helyét, és kényeztetett engem egy olyan élménnyel, amit tán főiskolás koromban éltem át utoljára ételkészítés technológiája órán a pirított burgonya kötelező jellegű megkóstolásánál. Így mindenképpen köszönettel tartozom ennek a gumós növénynek, hogy visszaadta nekem a krumpli-feelinget! :)
Hozzávalók
1 db zellergumó, 4 db főtt tojat, egy kb. 10 cm-es száraz kolbász, kókuszkrém (Cocomas), víz, só, tetszés szerint fűszerek
Hogyan csináljuk?
- A zellert pucold meg, és olyan 0,5 cm vastagra szeleteld fel, majd azt kockázd tovább. Dobd bele forrásban lévő, sós vízbe és főzd puhára. Ha ez megvan, öntsd le róla a vizet.
- Főzd a tojatokat keményre, hűtsd ki, pucold meg, és tojás szeletelővel szeld fel.
- Kolbit is készítsd elő, karikázd fel.
- A kókuszkrémet kanalazd egy tálkába és "húzd fel" annyi vízzel, hogy egy hígabb tejfölsűrűséget kapj. Minél több krémet használsz, annál szaftosabb lesz (nekem sajnos, már nem sok volt otthon, ezt a képen is látod. Abból kellett gazdálkodnom, ami a hűtőben volt). Én befűszereztem, picit sóztam is, hogy ne a kókusz édeskés íze domináljon.
- Fogj egy kisebb méretű tepsit/sütőformát, (én kibéleltem sütőpapírral, kikerülvén a sikálás munkáját :), és rétegezd bele a hozzávalókat: zeller, tojat, kolbi, krém, zeller, tojat, kolbi, krém.
- Majd told be előmelegített sütőbe, és süsd pirosra, míg a kolbi zsírja ki nem sül, de vigyázz, ne szárítsd túl.
Hhmmm...Már megint "ummogós" ebédem lesz! Élvezd Te is! :)