Úúúúúúristen, nagyon-nagyon-nagyon régen, még annál is régebben, tán karácsonykor (!!!!!!!) Édesanyánál ettem utoljára levest! Hát, nem szörnyű? Nekem az volt maga a felismerés is. Pedig szeretem a levest, főleg ezt a fajtájút. Igaz, tejföllel ettem mindig is behabarva, mert úgy szeretem, krémesen - majd egyszer ezt is kipróbálom kókuszkrémmel, vagy kesutejföllel. Igaz, még utána kell nézzek, vagy ki kell tapasztaljam, hogyan reagál egyáltalán a kókusz/kesu a citromlére: összehúzza savanyúsága avagy megbarátkoznak ők egymással? :) Bár megvallom őszintén, míg készítettem, télleg húztam a számat, hogy "óóóó, de fog hiányozni a fehér színe", de végig ott hallottam Anyácska hangját a fejemben: "óóóó, Fiam, minek abba tejföl, nem kell az." Egy közös főzésünkkor legyintette ezt a mondatot, mikor nem volt otthon tejföl, és nem akart lemenni boltba - én sem. :) Valóban nem kell az bele, így is isteni: kellően savankás-citromos-tárkonyos-borsos, és nagyon-nagyon zöldséges. :)
Semmi újkeletű nem lesz a receptben, ez egy házias jellegű tárkonyos csirkeraguleves és kész. :)
Hozzávalók
2 maréknyi csirkemell aprólék, 2 szelet zellergumó, 1 db karalábé, 2 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis darab káposzta, 4 fej kisebb csiperke gomba, 1 ek sertészsír, só, bors, tárkony, citromlé, 1 szelet citrom (ha van otthon fehérrépád, mert komplett leves zöldséget vettél, persze, hogy tedd bele azt is. Én ennek hiányában voltam, azért nem került bele)
Hogyan csináljuk?
- Pucold meg a zöldségeket.
- A zsírt tedd egy lábasba, rá a csirkemell aprólékot, arra szeleteld rá a zöldségeket: a zellert, a karalábét, a sárgarépát és a gombát.
- Tedd fel a tűzhelyre és hirtelen, erős lángos pirítsd össze őket. Ha a husi nem rózsaszín, akkor lesz jó.
- Öntsd fel annyi vízzel, hogy az ippeghogy ellepi állapoton felül még egy ujjnyira feljebb legyen a víz.
- Dobd bele a káposzta darabot és az egész vöröshagymát.
- Sózd meg, fedő alatt várd meg, míg felforr, majd vedd takarékra és lassú tűzön főzd puhára a zöldségeket.
- Ha kész, jöhet a fűszerezés: szórj rá tárkonyt, őrölt borssal fűszerezd, mehet bele citromlé és egy karika citrom. Folyamatosan kóstolgasd, és ha kell sózd utána.
- Ha kész, fontos, hogy a citromkarikát vedd ki a levesből, mert megkeseredik a héjától.
...és már megint elérkeztünk oda, hogy már várom a holnapi ebédidőt... így megy ez paleo napról paleo napra :)