HTML

PaleoLitánia

Friss topikok

  • Poroszkai Éva: :) ird meg majd, h sikerult... gondolom, nem fogod kibirni a felvagassal, h kihuljon :) (2013.10.25. 09:05) Mákos pite
  • Mézigörl: Nem kell lemondanod a majonézről. Én mindig teszek a tojáskrémbe. Nézd csak:http://mezesfinomsagok... (2013.09.15. 13:47) Tojáskrém
  • Poroszkai Éva: Szia Bogyóka! Akkor nem fogod tudni formázni valószínűleg... hacsak nem több zsírt teszel bele, és... (2013.08.31. 15:24) A tökéletes buci!!!
  • Poroszkai Éva: Kedves Andi!Örülök, hogy a gyerkőcöket sikerült "bekebekeznie" a paleo bucivilágnak :) -... (2013.08.30. 07:29) VIGYÁZZ! Buciláz!
  • Poroszkai Éva: Azzal is finom lehetett! :) Kreatívoskodás kell, bizony! ;) (2013.08.25. 21:12) Kókuszkenyér

Címkék

alma (2) banán (2) biobolt (1) blog (1) boldogság (1) bonbon (1) brokkoli (3) buci (2) bundás (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csoki (2) csoport (1) cukkini (1) curry (1) darált hús (4) desszert (1) ebéd (13) édes krém (4) édes süti (12) élménynap (1) fagyi (1) fagyizó (1) fehérrépa (1) főzelék (1) gesztenye (1) gomba (1) gyümölcs (1) húspogácsa (2) kacsamáj (1) kakaó (1) kalács (2) karácsony (1) karaj (2) kenyér (12) kesu (1) ketchup (1) ketogén (1) kókusz (10) kókusztej (1) kompromisszum (2) köret (3) lasagne (1) lekvár (3) lenmag (2) leves (1) linzer (1) magliszt (1) máj (1) májkrém (1) mákos (3) mártás (2) medvehagyma (1) mozgalom (1) nyers (1) olíva (1) palacsinta (3) paleo (20) pesto (1) pite (3) pogácsa (1) pulyka (1) püré (2) quiche (1) rakott (1) reggeli (13) répatorta (1) saláta (1) sárgarépa (2) sertés (1) sós krém (6) sós sütemény (4) sült (1) sütőtök (2) személyes (1) szendvics (2) szezám (2) szilva (1) szósz (1) tejpótló (1) tepertő (1) tócsni (1) tojás (5) tök (1) tonhal (2) torta (2) ünnep (1) útravaló (1) vacsora (3) zeller (2) Címkefelhő

Tojásos húsnokedli salátakísérettel

2013.04.06. 08:28 PaleoLina

Vagy 3 napja agyaltam azon, hogyan tudnék tojásos nokedlit készíteni magliszt nélkül, vagy az állaga miatt a lehető legminimálisabbal. Volt a hűtőben darált hús, és nem akartam se fasírtot, se lepénykéket sütni. Aztán kipattant a szikra. Ismerve, hogy Húsvétkor a fonott kalácsnál is mennyire jó voltam fejben (erről Te nem tudsz, mert nem írtam róla), ezért csak apránként próbáltam ki képzeletem szüleményét. Először bekevertem, fűszereztem a masszát. Forraltam vizet, és a csak fűszerezett-sárgarépás-két tojattal összefogott masszából egy nagyobb evőkanálnyit kezdtem a forrásban lévő vízbe szaggatni. Hát, mit ne mondjak, a közepesnél gyengébb lett. Víz ízű, apró darálhús darabkák, ergo nem jó. Kivettem egy tálkába ugyancsak egy nagyobb kanyilnyit, és tökmag-lenmagliszttel (préselt), meg egy kis vízzel kikevertem, majd újra felszerelkezve nekiestem a szaggatásnak. Pikk-pakk felkúsztak a kis göcsörtök a víz tetejére, de nem, nem, nem és nem lett az igazi. :( Ám, ha én egyszer valamit a fejembe veszek.... már csak azért is megcsinálom! (Zárójelben megjegyzem, a fonott kalács projekttel sem végeztem még. :) ) És akkor eszembe jutott az egyik csoporttag, aki nekiállt paleocsintát sütni, de leragadt és császármorzsaként végezte szilvalekvárral megkoronázva. Ínycsiklandozóan nézett ki! :) No, hát, ezen az elven elindulva előkaptam egy nagy serpenyőt, a masszába télleg csak fogóanyagként belekevertem egy kis maglisztet (a fentebb említettet), vizet is tettem hozzá. Forrósítottam egy kis libazsírt és belelapogattam egy adagnyi masszát a serpenyő aljába (kanállal végeztem ezt a műveletet, hogy ne ragadjon rá annak domború hasára, mindig belemártottam picit a szabad felületen szétterülő zsiradékba). Sütöttem, majd el kezdtem összekeverni. Isteni illata volt, és ahogy pirult egyre jobban megkívántam! :D Majd, ha már össze-vissza pirultak, előzetesen felütött és villával felvert tojatokat borítottam rá, végezetül folyamatos kevergetés mellett, míg a tojat meg nem szilárdult sütöttem. Komolyan mondom, jó lett! :) Csináltam hozzá salátát is, aminek a levét vízből, kókuszcukorból, citromléből, sóból, fehér borsból és fokhagymakarikákból készítettem el, majd a megmosott fejes sali leveleket beleszórtam, fedős dobozba zártam, összeráztam és a hűtő polcára tettem egy éjszakára, hadd érjenek össze az ízek. Annyira, de annyira jót ettem belőle! :) És még van massza! Amiből akár készíthetek ilyet is még, vagy fasírt golyócskákat, esetleg lepénykéket, akármit! :D A darált hús felhasználásának tekintetében is egyre több kapu nyílik ki és tárulnak elém új ízdimenziók. :)

Hozzávalók

Nokedli

500 g darált hús, 2 tojat, fél fej vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1 gerezd foghagyma, szárított petrezselyem, himalaya só, fekete bors, tökmag- és lenmagliszt (préseli maradvány), víz.

Sali

1 fej saláta, víz, édesítő (bármilyen paleo), citromlé, só, fehér bors, 1 gerezd fokhagyma

Hogyan csináljuk?

  1. Pucold meg a répát, reszeld le nagylyukú reszelőn, majd egy aprítógépbe daráld össze. Ugyanezt csináld meg a vöröshagymával is. A fokhagymát nyomd bele.
  2. Borítsd rá a darált húst, és kezd el fűszerezni: pici só, őrölt fekete bors, petrezselyem zöld.
  3. Üsd rá a két tojatot, keverd össze, majd adj hozzá egy pici vizet, és...... hm, mondjuk egy púpos evőkanálnyi lisztet. Keverd össze. Egy homogén, egészen jól összeálló masszát fogsz kapni, ami szépen elválik a tál falától, de nem kemény, hanem lágyabb.
  4. Végy egy nagy serpenyőt, forrósíts zsírt benne, majd két nagyobb "merítésnyi" evőkanállal dobd bele a kupacokat és kezd el belelapogatni a serpenyő aljába. Maximális hőfokon dolgozz. Ha már sistereg, és érzed, hogy sül az alja, kezd el szétszaggatni a fakanállal minél apróbb darabokra, forgasd át. Oszlasd el megint egyforma vastagon, süsd egy darabig, újra keverd. És így járj el addig, amíg már szépen pirult nem lesz.
  5. Erre az adagra 3 tojatot ütöttem rá, és sütöttem össze.
Massza bőven maradt még. Éjfél volt már, nem akartam több ídőt eltölteni a konyhában, így ebből az egyszeri sütésből, 3 tojat ráütésből 1,5-2 adagnyi lett: ettem belőle egy normál adagnyi ebédet és egy szerényebb vacsit is. :)

Nézd csak, ugye, milyen gusztán néz ki ez a tojásos nokedli? :)


Szólj hozzá!

Címkék: ebéd darált hús paleo

A bejegyzés trackback címe:

https://paleolitania.blog.hu/api/trackback/id/tr805782713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása