Vagy 3 napja agyaltam azon, hogyan tudnék tojásos nokedlit készíteni magliszt nélkül, vagy az állaga miatt a lehető legminimálisabbal. Volt a hűtőben darált hús, és nem akartam se fasírtot, se lepénykéket sütni. Aztán kipattant a szikra. Ismerve, hogy Húsvétkor a fonott kalácsnál is mennyire jó voltam fejben (erről Te nem tudsz, mert nem írtam róla), ezért csak apránként próbáltam ki képzeletem szüleményét. Először bekevertem, fűszereztem a masszát. Forraltam vizet, és a csak fűszerezett-sárgarépás-két tojattal összefogott masszából egy nagyobb evőkanálnyit kezdtem a forrásban lévő vízbe szaggatni. Hát, mit ne mondjak, a közepesnél gyengébb lett. Víz ízű, apró darálhús darabkák, ergo nem jó. Kivettem egy tálkába ugyancsak egy nagyobb kanyilnyit, és tökmag-lenmagliszttel (préselt), meg egy kis vízzel kikevertem, majd újra felszerelkezve nekiestem a szaggatásnak. Pikk-pakk felkúsztak a kis göcsörtök a víz tetejére, de nem, nem, nem és nem lett az igazi. :( Ám, ha én egyszer valamit a fejembe veszek.... már csak azért is megcsinálom! (Zárójelben megjegyzem, a fonott kalács projekttel sem végeztem még. :) ) És akkor eszembe jutott az egyik csoporttag, aki nekiállt paleocsintát sütni, de leragadt és császármorzsaként végezte szilvalekvárral megkoronázva. Ínycsiklandozóan nézett ki! :) No, hát, ezen az elven elindulva előkaptam egy nagy serpenyőt, a masszába télleg csak fogóanyagként belekevertem egy kis maglisztet (a fentebb említettet), vizet is tettem hozzá. Forrósítottam egy kis libazsírt és belelapogattam egy adagnyi masszát a serpenyő aljába (kanállal végeztem ezt a műveletet, hogy ne ragadjon rá annak domború hasára, mindig belemártottam picit a szabad felületen szétterülő zsiradékba). Sütöttem, majd el kezdtem összekeverni. Isteni illata volt, és ahogy pirult egyre jobban megkívántam! :D Majd, ha már össze-vissza pirultak, előzetesen felütött és villával felvert tojatokat borítottam rá, végezetül folyamatos kevergetés mellett, míg a tojat meg nem szilárdult sütöttem. Komolyan mondom, jó lett! :) Csináltam hozzá salátát is, aminek a levét vízből, kókuszcukorból, citromléből, sóból, fehér borsból és fokhagymakarikákból készítettem el, majd a megmosott fejes sali leveleket beleszórtam, fedős dobozba zártam, összeráztam és a hűtő polcára tettem egy éjszakára, hadd érjenek össze az ízek. Annyira, de annyira jót ettem belőle! :) És még van massza! Amiből akár készíthetek ilyet is még, vagy fasírt golyócskákat, esetleg lepénykéket, akármit! :D A darált hús felhasználásának tekintetében is egyre több kapu nyílik ki és tárulnak elém új ízdimenziók. :)
Hozzávalók
Nokedli
500 g darált hús, 2 tojat, fél fej vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1 gerezd foghagyma, szárított petrezselyem, himalaya só, fekete bors, tökmag- és lenmagliszt (préseli maradvány), víz.
Sali
1 fej saláta, víz, édesítő (bármilyen paleo), citromlé, só, fehér bors, 1 gerezd fokhagyma
Hogyan csináljuk?
- Pucold meg a répát, reszeld le nagylyukú reszelőn, majd egy aprítógépbe daráld össze. Ugyanezt csináld meg a vöröshagymával is. A fokhagymát nyomd bele.
- Borítsd rá a darált húst, és kezd el fűszerezni: pici só, őrölt fekete bors, petrezselyem zöld.
- Üsd rá a két tojatot, keverd össze, majd adj hozzá egy pici vizet, és...... hm, mondjuk egy púpos evőkanálnyi lisztet. Keverd össze. Egy homogén, egészen jól összeálló masszát fogsz kapni, ami szépen elválik a tál falától, de nem kemény, hanem lágyabb.
- Végy egy nagy serpenyőt, forrósíts zsírt benne, majd két nagyobb "merítésnyi" evőkanállal dobd bele a kupacokat és kezd el belelapogatni a serpenyő aljába. Maximális hőfokon dolgozz. Ha már sistereg, és érzed, hogy sül az alja, kezd el szétszaggatni a fakanállal minél apróbb darabokra, forgasd át. Oszlasd el megint egyforma vastagon, süsd egy darabig, újra keverd. És így járj el addig, amíg már szépen pirult nem lesz.
- Erre az adagra 3 tojatot ütöttem rá, és sütöttem össze.
Massza bőven maradt még. Éjfél volt már, nem akartam több ídőt eltölteni a konyhában, így ebből az egyszeri sütésből, 3 tojat ráütésből 1,5-2 adagnyi lett: ettem belőle egy normál adagnyi ebédet és egy szerényebb vacsit is. :)
Nézd csak, ugye, milyen gusztán néz ki ez a tojásos nokedli? :)