Tudom, régen ígértem már, elnézést, hogy késlekedtem a kókusztej bejegyzésem VELETEK való megosztásával. Az eset úgy esett, hogy mindenféle tervezgetés nélkül pattant ki az ötlet a fejemből, hogy én most kókusztejet fogok csinálni. Igazából, ez olyannyira nem volt tudatos, hogy szinte magától állt neki a kezem - de télleg! :) Láttam én sok paleos társ posztját a facebookon, hogy tippeket várnak a száraz kókuszreszelék felhasználására, meg elkaptam néhány mondatmorzsaként kiragadott szót, mint pl. "forraltam", "turmixoltam". Így nekiálltam. Zsigerből készítettem, ha már mondhatok ilyet, de azt gondolom, ez most, igen, elég helytálló megfogalmazásnak tűnik. :)
Hozzávalók
1 rész kókuszreszelék, 2 rész víz.
Hogyan csináljuk?
- Mindkét hozzávalót öntsd egy lábosba, tedd fel "főni". Kevergesd meg néha azért.
- Ha felforrt, vedd le a tűzről és öntsd át egy turmixgépbe, vagy botmixerrel kezd el turmixolni a lábosban. (nekem utóbbi van)
- Majd végy egy másik nagy tálat, amibe teszel egy nagy szűrőt (de olyan mély legyen a tál, hogy a szűrőbetét alja ne lógjon nagyon bele. Adj utat a kókusztejnek.) Végy egy tiszta konyharuhát, amit nem árt jóóóóól kiöblíteni sima vízzel, csakhogy majd ne legyen esetleg ruhaöblítő ízű a kókusztejed. :) Ezt majd ki is nevezheted "kókusztej-készítő-kendőnek" :) Szóval, a konyharuhával béleld ki a szűrőt úgy, hogy körbe lógjon ki az anyag.
- Öntsd bele a kókuszt, és fakanállal nyomkodd ki picit.
- Hagyd kihűlni, majd fogd össze az anyagot és kezd el izomból kifacsarni a kezeddel. Látod majd, mennyi lé van még benne. Ekkor passzírozod csak ki igazán, adj neki!. :) - fontos, hogy hagyd kihűlni, különben úgy jársz, hogy szénné égeti a kezed a frissen facsart forró "tej". Ne akard. :)
- A végén már csak a reszelék marad a ruhában, ezt óvatosan bontsd ki. Ha rám hallgatsz, mosogató felett teszed, mert bizony mindenhova fog hullani, csak oda nem, ahova Te akarod. :) Töltsd bele egy tálba, tedd félre, hagyd kiszáradni. Tökéletes lesz kókuszkenyér vagy bármilyen süti sütéséhez legközelebb. ;)
- A tejet töltsd flakonba és tárold hűtőszekrényben. Ne lepődj meg, ahogy áll, ki fog csapódni a zsír a tetejére, ezért örök igazság: használat előtt felrázandó! :) Kísérletezzük az eltarthatóságát, többen a 3 napra esküsznek. Töltheted kávéba, készíthetsz belőle kakaót, forró csokit, vagy mehet gyümölcsfagyi alapanyagnak is, jégkockának is fagyaszthatod akár.
Próbáld meg! Szerintem, rá fogsz érezni az ízére! ;)